Achtergrond

Ergoscore is een snelle en eenvoudige tool voor de risicoanalyse ergonomie. Deze spoort knelpunten op en geeft een aanzet tot maatregelen. Je berekent een Ergoscore voor elke taak.

Ergonomische risico's en risicofactoren

De risicoanalyse ergonomie met de Ergoscore doorloopt steeds vier stappen:

  1. Beschrijven taak
  2. Inventariseren ergonomische risico’s
  3. Evalueren ergonomische risicofactoren
  4. Maatregelen

Ergoscore leidt je door de risicoanalyse ergonomie met maatregelen en een automatisch verslag. De risicoanalyse ergonomie gebeurt best participatief met de medewerkers en hiërarchische lijn. Ze zijn de experts van de taak.

Voorbeeld

Een operator neemt dozen papier van een pallet en plaatst deze op een rollenbaan. Hij tilt zo vijf dozen per minuut. Een doos papier weegt 12,5kg. De ruimte tussen de muur en de rollenbaan is beperkt. Daardoor draait de operator met de rug en moet hij ver reiken. De grip op de dozen is ook beperkt.

Ergoscore papier opzetten

Wetgeving

Codex VIII.1 Algemene bepalingen stelt dat een risicoanalyse ergonomie bestaat uit het opsporen van ergonomische risico’s en het beoordelen van ergonomische risicofactoren. Ergoscore volgt deze stappen. Men start met het inventariseren van de risico’s. Per risico evalueert men vervolgens steeds vier ergonomische risicofactoren: tijd, intensiteit, houding en omstandigheden.

Een risicoanalyse is nodig bij elk nieuw ontwerp of aanpassing aan de werkpost, alle werkposten en bij een beroepsziekte of re-integratie. Je kan Ergoscore in al deze gevallen gebruiken, van bij de indienststelling tot bij de reconstructie van een arbeidsongeval, van preventief tot reactief.

Op basis van de risicoanalyse ergonomie dient men preventiemaatregelen op te nemen in het jaaractieplan (JAP) en globaal preventieplan (GPP). De maatregelen dienen ook jaarlijks herzien te worden.